Radni psi

Iako se većina pasa danas uzgaja isključivo da budu kućni ljubimci, još postoje psi koji rade prave i važne poslove. Većina ovih poslova zahtijeva godine specijalnih treninga prije nego što pas može preuzeti odgovornost. Donosimo vam prikaz nekoliko različitih poslova koje psi rade.

Terapijski psi
Psi se u terapijske svrhe koriste od 1983. Oni posjećuju starije, nemoćne i hospitalizirane pružajući ljudima podršku i bezuvjetnu ljubav. Psi pomažu i djeci koja imaju poteškoće u učenju. Posebno su važna djeci koja imaju teškoća s čitanjem, jer im jačaju samopouzdanje tako što djeca čitaju na glas psima koji ih slušaju bez da ih kritiziraju. Psi koji obavljaju terapijske funkcije moraju biti mirne naravi i imati strpljenja s ljudima.
Psi pomoćnici
Od kada postoje psi vodiči slijepih, psi se obučavaju kako bi pomogli ljudima s nedostacima. Psi pomažu svojim vlasnicima da se kreću po kući, da se obuku i da obavljaju razne poslove. Danas se psi obučavaju da pomažu djeci s autizmom, gradeći njihovo samopouzdanje kako se ne bi osjećali da su sami na svijetu. Psi se u ovu svrhu pažljivo odabiru i rano se započinje s njihovom obukom kako bi dobro surađivali s drugim ljudima i životinjama. Pravi trening započinje kada pas napuni 14 mjeseci.
Vojni psi
Od kada postoji ratovanje psi se koriste u vojnoj službi. Danas psi služe u ratnim akcijama na istoku, a posebno se obučavaju za otkrivanje bombi, mina i droga. Vojni psi koriste se za zaštitu i u napadima. Svaki vojnik koji je zadužen za psa s njim uspostavlja posebnu vezu i uzajamno povjerenje. Najčešće se koriste njemački ovčari. Na kraju svoje službe ovi se psi udomljavaju, najčešće od strane vojnika koji su se za njih brinuli za vrijeme službe.
Policijski psi
Psi se često vide kao pratnja policajaca koji ih koriste u otkrivanju sumnjivaca. Obučeni kako bi kontrolirali agresiju, većina ovih pasa koristi se za kontroliranje masa i kriminalaca. Psi se koriste za otkrivanje sumnjivih supstanci, eksplozivnih naprava, ali i za pronalaženje nestalih osoba.
Psi koji vuku saonice
Psi koji vuku saonice postali su izuzetno popularni, posebno u nepristupačnim planinskim područjima gdje pomažu ljudima prevesti namirnice, lijekove, ali i same osobe. Pasmine koji se koriste u ove svrhe najčešće su  haskiji i samojedi.
Radni psi trebaju posebnu ishranu, obogaćenu proteinima, zbog toga je Quicker Premium Active Adult idealna formula za njih.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn